Overspannen

De boog kan niet altijd gespannen zijn

Overspannen

Geen tijd voor ontspanning
In de hectische tijd waarin we leven wordt er constant om onze aandacht gevraagd. Partner, gezin, familie, vrienden, werk, een uitgebreid netwerk van verbindingen waarin we vaak 24/7 bereikbaar zijn. Daarbij hebben we het gevoel dat dit ook noodzakelijk is, omdat we anders belangrijke zaken missen. Een gevolg van deze leefwijze is wel dat we nauwelijks tot geen tijd meer vinden voor onze broodnodige ontspanning.

Hoezo overspannen?
Vaak zijn we zo vertrouwd met de constante druk die op ons wordt uitgeoefend om contact te maken of om tot bepaalde actie over te gaan, dat we niet in de gaten hebben dat dit een ongewenste situatie is. Het spervuur van informatie via multimedia verleidt ons vaak tot (vrijwel) directe reactie. Daarmee trappen we in een valkuil die ons berooft van de tijd om regelmatig te kunnen ontspannen. Dit kan al snel leiden tot een situatie van overspannenheid, zonder dat we dat zelf echt door hebben.

Tekenen van overspannenheid
Vaak worden we door onze omgeving erop gewezen dat we opmerkelijk gedrag vertonen. Er is dan bijvoorbeeld sprake van irritatie, ongeduld, emotionele uitbarstingen, kort lontje, daar waar dat niet geheel terecht is. Dit gedrag kan een teken zijn dat er sprake is van overspanning.

Van overspannen naar ontspannen
Zodra je vermoedt dat je overspannen bent is het wenselijk hier serieus aandacht aan te geven om dit te keren. Doe je dit niet, dan is de kans reëel dat dit leidt tot een burn out. De weg van overspannen naar ontspannen is gemakkelijker dan de weg van herstel van een burn out. Wil je graag weten hoe je uit je overspannen situatie kunt komen, neem dan gerust contact op.

 

Gerelateerd: Oververmoeid - Depressie - Burn out - Stress - Persoonlijke ontwikkeling - Levensvreugde